Search Menu

Arrenca a Móra la Nova un pilot que combina 5G i la innovació social

·La proposta consisteix a equipar 60 comptadors del municipi de Móra la Nova amb mòduls de teledetecció 5G que permeten enviar dades de consum i no-consum en temps real, per detectar fuites, avaries o períodes inusuals d’interrupció de la despesa d’aigua, que poden estar motivats per una situació d’emergència.
·El pilot s’emmarca dins de l’Àrea 5G de Terres de l’Ebre, un projecte que analitza els reptes i necessitats de diversos sectors (com l’agroalimentari i l’energètic, entre d’altres) per implementar nous productes i serveis, basats en la tecnologia 5G, que hi donin resposta.
·Aquest pilot permetrà disminuir el malbaratament d’aigua, fomentar l’estalvi i l’ús responsable d’aquest recurs i oferir nous serveis socials als usuaris i usuàries de la zona.

Representantes firma de pie en una escalera

Aquest matí, representants de l’Ajuntament de Móra la Nova, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, la Generalitat de Catalunya, Mobile World Capital Barcelona (MWCapital), la Fundació i2CAT, Aigües de Catalunya i Telefónica han presentat, a la Sala de Juntes de l’Ajuntament de Móra la Nova, el nou projecte pilot, que fa possible la unió de la connexió 5G i la intel·ligència artificial amb la telelectura i algorítmica per a aconseguir una major eficiència hídrica al territori.

El pilot, impulsat localment per Aigües de Catalunya, Ajuntament de Móra la Nova i Telefónica, i emmarcat dins de la iniciativa Àrees 5G Terres de l’Ebre, neix amb l’objectiu d’equipar els comptadors del municipi amb mòduls de telelectura que permetin tenir mesures de control i sistemes de regulació per garantir l’eficiència i reduir el malbaratament de l’aigua.

En aquest punt, el 5G permetrà visualitzar en temps real el consum reduint la latència a mil·lisegons, connectar múltiples dispositius (IoT), augmentar l’eficiència energètica dels mateixos i garantir el seu funcionament en emplaçaments de difícil accés i cobertura.

Tecnologia 5G per disminuir el malbaratament d’aigua

L’aigua és un recurs cada vegada més escàs però alhora imprescindible per a qualsevol activitat industrial, urbana o agrícola. En aquesta direcció, el pilot Comptadors intel·ligents 5G: telelectura i algorítmica per l’eficiència hídrica es presenta com a una solució a aquesta problemàtica. Gràcies a la instal·lació d’aquests 60 comptadors, s’envien dades en temps real del consum hídric, fet que possibilita reduir el temps de resposta en front de fuites o avaries, que en infraestructures crítiques poden comportar risc per a la productivitat i per al bon funcionament dels processos i equips. També permet alertar quan es detecta un període inusual d’interrupció de la despesa d’aigua (o no-consum), i que pot estar motivat per una situació d’emergència. A més, aquestes dades suposen indicadors valuosos per al territori per monitorar l’activitat de persones, edificis, indústries i, fins i tot, poblacions senceres.

El desplegament de la xarxa 5G de Telefónica a Móra la Nova ha estat clau per al desenvolupament d’aquest projecte pioner, ja que facilita la connexió amb baixa latència. A més, Telefónica ha instal·lat als comptadors d’Aigües de Catalunya targetes SIM amb tecnologia Narrowband IoT (NB-IoT) que augmenten la potència en la comunicació de dades, permetent així que la informació sobre els consums d’aigua estigui disponible en temps real.

L’abast d’aquest pilot inclou l’equipament de 37 comptadors al polígon Els Aubals de Móra la Nova i 1 comptador sectorial que recull dades de tot el conjunt industrial, tots ells dotats amb mòduls de telelectura 5G per monitorar el consum i realitzar balanços que permetin optimitzar l’eficiència hídrica; 20 comptadors en domicilis de persones majors de 75 anys que viuen soles a casa i que participen en diversos projectes socials de l’Ajuntament de Móra la Nova i del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, que permeten recollir dades en temps real de consum i no-consum d’aigua i generar alertes automàtiques que s’envien a Serveis Socials per prevenir possibles emergències; i la instal·lació de comptadors a immobles municipals, com ara el poliesportiu, biblioteca o centres d’ensenyament, per també tenir control del consum i optimitzar-lo al màxim.

El projecte s’ha desenvolupat en 3 fases: una primera d’instal·lació dels sensors, comptadors d’aigua i equips de mesura, executada durant els mesos d’estiu; una segona, de desenvolupament d’algoritmes i implantació de les eines tecnològiques que fan possible aquest control hídric, que va finalitzar el passat mes d’octubre; i, finalment, una tercera, que consisteix en el testatge dels comptadors i proves per implementar solucions en base als resultats obtinguts, i que finalitza aquest mes de novembre.

Àrea 5G Terres de l’Ebre: tecnologia 5G al servei de l’àmbit energètic, agroalimentari, sanitari i rural

L’objectiu de l’Àrea 5G de Terres de l’Ebre és impulsar una sèrie de sectors estratègics per al conjunt d’aquest territori com són el sector energètic, ja que diferents instal·lacions energètiques claus per a Catalunya conflueixen en aquesta zona; el sector agroalimentari, tenint en compte que aquesta àrea es vertebra al voltant del riu Ebre, un espai ric en agricultura de regadiu; l’àmbit de la salut, ja que la tecnologia 5G pot ajudar a hospitals comarcals a millorar el seu servei, especialment en temes de teleassistència; i el territori rural, atès que té una alta concentració d’entorns agrestes i de parcs naturals.

Entre d’altres aspectes, la creació de l’Àrea 5G Terres de l’Ebre, que ha estat possible gràcies a l’aliança entre la Generalitat de Catalunya, MWCapital, Fundació i2CAT i els partners locals Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Diputació de Tarragona, Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre i Consorci per a la promoció del sòl industrial del Molló, ha permès analitzar els reptes i necessitats d’aquests sectors i implementar nous productes i serveis, basats en la tecnologia 5G, que hi donin resposta.

Així, a través de la realització d’aquest tipus de projectes pilot, es potencia l’impacte del territori amb la dinamització econòmica i el foment de la innovació, a més de reduir l’escletxa digital rural.

SOBRE MOBILE WORLD CAPITAL

Mobile World Capital Barcelona és una iniciativa que impulsa el desenvolupament digital de la societat i ajuda a millorar la vida de les persones en l’àmbit global. Amb suport públic i privat, MWCapital centra la seva activitat en quatre àrees: l’acceleració de la innovació a través de l’emprenedoria digital; la transformació de la indústria mitjançant la tecnologia digital; el creixement del talent digital entre les noves generacions i els professionals; i la reflexió sobre l’impacte de la tecnologia en la nostra societat. En el seu conjunt, els programes transformen positivament l’economia, l’educació i la societat. MWCapital acull a MWC a Barcelona i és la fundadora de 4 Years From Now (4YFN), la plataforma de negocis per a la comunitat de startups present en tots els esdeveniments de MWC a tot el món.

Per a més informació

Interprofit

Gina Berni – gina.berni@interprofit.es – 687 51 06 76

Mobile World Capital Barcelona

Estel Estopiñan – eestopinan@mobileworldcapital.com – 656 25 83 94

Compártelo en tus redes sociales


Medios de comunicación

Contacta con nuestro departamento de comunicación o solicita material adicional.

Celebra con nosotros el Centenario de Telefónica
EMPIEZA LA AVENTURA
Exit mobile version